Gode skatteråd inden nytår
Kan der være nogle skattemæssige overvejelser man med fordel kunne overveje i december måned? JA, man kunne overveje følgende:
1. Restskat/ – arbejdsmarkedsbidrag
Har du restskat for indkomståret 2020, kan denne indbetales inden nytår uden rentetillæg. Indbetales restskatten i 2021, skal der betales et rentetillæg – jo før restskatten indbetales i 2021 – jo mindre bliver rentetillægget.
Bruger du virksomhedsordningen, kan det være en fordel at vente med at indbetale restskatten til 2021. Det gælder, når du har opsparinger i virksomhedsordningen og der ikke er plads til at hæve restskatten i virksomhedsordningen i 2020 eller hvis du planlægger at spare op i virksomhedsordningen i 2020.

2. Pensionsordninger
Husk indbetaling til pensionsordninger hvis du ønsker fradrag i 2020. Betalingen skal ske senest sidste bankdag i december 2020.
3. Indbetal 30 % af virksomhedens overskud på en livsvarig livrente
Der kan indbetales op til 30% af virksomhedens overskud før renter senest den sidste bankdag i 2020 med fuld fradrag i 2020.
4. Forskudsopgørelse 2021
Du bør være særligt opmærksom, hvis der har været store engangsindtægter i 2019 – disse videreføres automatisk til forskudsopgørelsen for 2021.

Har du haft underskud i 2019, forudsættes dette brugt i 2020, og er derfor ikke medtaget på forskudsopgørelsen for 2021. Ligeledes hvis du forventer underskud i 2021, skal du selv tilpasse forskudsopgørelsen for at få det med herpå.
Hvis du får folkepension, er det vigtigt, at forskudsopgørelsen er tilpasset de faktiske forhold. Det er nemlig den, der danner grundlag for beregning af folkepensionen i 2021.
5. Gaver
Gaver til børn, børnebørn skal gives inden nytår, hvis man vil benytte sig af den afgiftsfrie bundgrænse på 67.100 kr. i 2020 – grænsen for svigerbørn er 23.500 kr.
Overstiger gaven den afgiftsfrie grænse, skal der betales gaveafgift af beløbet over bundgrænsen. Gavegiver har pligt til at indsende gaveanmeldelse senest den 1. maj året efter, at gaven er givet. Betaler og anmelder du for sent, skal du betale renter.
Dog gælder, at hvis enten giveren eller modtageren dør, efter at gaven er givet, er fristen senest otte uger efter dødsfaldet.
Gavebeløb til velgørenhed kan fratrækkes i indkomsten, man kan få fradrag for op til 16.600 kr. i 2020. Husk at gavemodtager skal være godkendt af Skattestyrelsen for at beløbet kan fradrages. Det er den godkendte forening, som skal indberette dit bidrag. Du kan ikke selv indberette gaver og bidrag på årsopgørelsen, derfor skal du oplyse dit cpr-nr. til foreningen.
Du kan også give hver af dine ansatte en julegave for 900 kr., uden at de ansatte skal beskattes. Du har fuldt skattefradrag.
6. Håndværkerfradrag og servicefradrag (boligjobordning)
De samlede udgifter til servicefradrag kan højst udgøre 6.200 kr., mens bestemte håndværkerydelser med grønt islæt, tilslutning af bredbånd og installation af tyverialarm højst kan fradrages med 12.500 kr. Begge beløb gælder pr. person over 18 år i husstanden. Husk at fradraget kun gives for arbejdslønnen og betalingen skal ske elektronisk. Betaling med kontanter giver ikke fradrag.
Hvis du ønsker fradrag i 2020, skal arbejdet være udført i perioden 1. januar til 31. december og være betalt senest 28. februar 2021.
Reglerne kan også anvendes på fritidsboliger, hvis du betaler ejendomsværdiskat heraf – uanset om de ligger i Danmark eller i udlandet.
7. Reducer aktieindkomsten (handler på regulerede markeder)
Er der tidligere i 2020 solgt aktier med fortjeneste eller der er modtaget store udbytter, kan man overveje at sælge andre aktier med tab, da tabet kan modregnes i de fortjenester og udbytter, der har været tidligere på året. Hermed udnyttes tabet i 2020 og nedsætter din skattebetaling i 2020.
De solgte aktier kan evt. genkøbes igen efter en kort periode, hvis man fortsat har tiltro til dem.
Aktieindkomst beskattes med 27% af de første 55.300 kr. og 42% af det, der overstiger. For ægtefæller er beløbsgrænsen det dobbelte.
Husk, at det er bedre at have en aktieindkomst på 100.000 kr. to år i træk, end at have gevinst på 300.000 kr. i 2020 og et tab på 100.000 kr. året efter. Derfor kan man med fordel allerede nu opgøre beløbet for at udnytte bundfradraget bedst muligt.
8. Genanbringelse af ejendomsavance
Er der solgt fast ejendom i 2019 med fortjeneste i ejendomsavance, og ønsker man at anvende genanbringelsesreglerne, skal man senest den 31. december 2020 have indgået endelig og bindende aftale om køb af ny erhvervsmæssig virksomhed eller have afholdt forbedringsudgifter.
9. Investering i anparter fx driftsmidler, solceller, udlejningsejendomme mv.
Går du med tanker om at investere i et anpartsprojekt for at spare skat, skal du være opmærksom på underskudsbegrænsningen.
Reglerne er komplekse, så søg rådgivning inden du køber.