2020 ansøgningsrunde for minivådområder er åben!
Dette års ansøgningsrunde til minivådområder er nu åbnet. I år er ansøgningsrunden forlænget, så der kan søges frem til 11. august.
Minivådområderne er stadig et område, der har stor fokus både inden for landbruget, men også fra politisk side, da det er her landbruget selv kan bestemme om de politiske målsætninger nås. Så der er blevet arbejdet intensivt med at få løst de usikkerheder, der har været indtil nu, hvilket de mange historier, der har været fremme, jo tydeligt har vist. Det har resulteret i en ny ordning, der som det allervigtigste, giver en meget større sikkerhed for at igangsatte projekter også i sidste ende kan blive godkendt.

Der har op til åbningen af ansøgningsrunden været usikkerhed om, præcis hvordan det udpegningskort, der afgør, hvor man kan søge, ville komme til at se ud, da det tidligere kort udelukkede en del oplagte projekter. Det opdaterede kort har så vist sig at have lidt andre ulemper, der gør, at det er endnu vigtigere, at der inden projekterne indsendes sker en dialog med kommunen inden man søger, da de kan komme i konflikt med andre tiltag, som kommunen står for, f.eks. store vådområder og lavbundsprojekter. Disse projekter vil ofte samlet set have en større miljøeffekt end enkelte minivådområder, og derfor bør man se på muligheden for at gennemføre disse projekter, før vi kigger på minivådområder.
Siden sidste ansøgningsrunde er de første projekter blevet gennemført, og det værste ”ukrudt” i ordningen er luet bort, så vi nu har en ordning, så minivådområderne faktisk også kan godkendes, når de er færdigmeldte, effekten kan godskrives landbruget, og ejeren kan få udbetalt sit tilskud.
Vigtigste ændringer til denne ansøgningsrunde:
- Tilskud til etablering af minivådområder med filtermatricer bliver nu ligesom de åbne minivådområder givet ud fra standardomkostninger, hvilket gør processen betydeligt smidigere.
- Muligheden for forskudsudbetaling af 50 % tilskuddet fastholdes, og det pointeres at beløbet vil blive udbetalt, samtidig med at tilsagn om tilskud meddeles.
- Ny afsyningsprocedure, hvor opmålinger og øvrig dokumentation for overholdelse af krav indsendes af ansøger selv, hvorfor uoverensstemmelser i forhold til kravene kan fanges før ”bordet fanger”.
- Ændring i kontrollen, hvor der nu kan gives fradrag i tilskud ved mindre fejl (før 100 % frafald ved alle fejl). Fradrag beregnes efter en konkret vurdering af fejlenes alvor, omfang osv.
- Nyt udpegningskort, der ifølge landbrugsstyrelsen ”desværre ikke er fyldestgørende”, så projekter i nogle tvivlstilfælde, skal aftales med kommunerne. Det er blandt andet det, der har medført, at ansøgningsperioden fra start er blevet forlænget, så der er mere tid til at få foretaget disse ekstra screeninger.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg kan få lavet minivådområde?

Zoom ind på dine egne marker her: http://miljoegis.mim.dk/cbkort?profile=lbst
For det andet, så er et minivådområde et drænvirkemiddel, og derfor skal de laves ved et dræn, der afvander mindst 20 ha, og jo større opland jo bedre.
Du kan også gå ind på www.landmand.dk, hvor du ved at logge dig på via din bedrift kan se et bud på, om der er oplagte placeringer på dine marker.
Næste punkt er så at tage fat på oplandskonsulenten og få en snak om mulighederne, og ud fra det kan I komme frem til, om der er et projekt, der kan søges på. Her hos Landbo Limfjord kan du kontakte Anders Lehnhardt på 96153008.
Oplandskonsulenten står til rådighed for al rådgivning frem mod ansøgningen og laver selve ansøgningen, og når der ligger tilsagn til projektet fra landbrugsstyrelsen, udarbejder ansøgning til kommunen, samt udarbejder skitsemateriale, der kan ligge til grund for kontakten til entreprenøren.
Udgifterne dækkes
Tilskuddet til minivådområdet er sat sådan sammen, at det skal dække alle udgifter til projektet ud fra standardomkostninger, dvs. at tilskuddet bliver beregnet ud fra projektets størrelse og ikke de faktiske omkostninger. Det er derfor op til den enkelte at forhandle sig til en god pris med entreprenøren, og det giver ekstra meget mening at optimere både selve anlægget og arbejdet, f.eks. kan det give mening at omlægge dræn på et mindre stykke for at mindske mængden af jord, der skal flyttes. Man kan også udføre en del af arbejdet selv. F.eks. lægge timer og maskiner til at køre jord væk.