Orientering fra virtuelt medlemsmøde vedr. Afrikansk Svinepest
Opdatering fra det virtuelle medlemsmøde 29. oktober med Landbrug & Fødevarer.
“Udviklingen med Afrikansk Svinepest i Tyskland og det økonomiske aftryk i Danmark”.
“Udviklingen med Afrikansk Svinepest i Tyskland og det økonomiske aftryk i Danmark”.
Fødevarestyrelsen vurderer fortsat trusselsbilledet i Danmark som værende ”MEGET LAVT”.
Der findes stadig ingen vaccine eller behandling mod Afrikansk Svinepest (ASF). ASF kan ikke smitte til mennesker.
Det vurderes, at smitten har været i Tyskland siden ca. 1. juli. Der er fundet 103 smittede vildsvin, og det nærmeste fund er 420 km fra den dansk/tyske grænse.
Det er bemærkelsesværdigt, at der er øget smittespredning i et område, hvor to floder løber sammen. Der spekuleres i, om der er mulighed for, at de døde vildsvin bæres videre i floden og spreder smitten den vej.
Hvad gør tyskerne i deres kamp mod ASF?
Myndighederne opdeler områder i zoner med forskellige restriktioner ex. eftersøgning efter selvdøde vildsvin, fast hegn m.m.
ASF har store konsekvenser i Tyskland, da eksport til flere lande er stoppet. Der foregår svære forhandlinger med Kina om bl.a. regionalisering. Der er ingen jagtrejser til Tyskland (og andre ASF ramte lande).
Initiativer i Danmark for at beskytte mod ASF:
- Info til skovdyrkerne
- Info til jægerne
- Drøftelser med FVST om at få specifik ASF-skiltning i bl.a. zoo, dyrehaver, besøgsgårde mv.
De økonomiske konsekvenser ved ASF er store. Tyskland kan ikke eksportere til Kina, hvilket påvirker den danske afsætning af smågrise til Tyskland negativt. Der er blevet endnu større efterspørgsel på dansk grisekød, og der er pil opad på prisen.
Der er forventninger om, at restriktioner og begrænsede afsætningsmuligheder betyder nedgang i produktionen i Tyskland. Smågrisemarkedet er i ubalance på kort sigt. Grisene skal finde nye ruter til interessante markeder. Covid-19 agerer også joker i dette game, da den bl.a. har resulteret i nedlukning af slagterier. Der er ingen forventning om et europæisk marked, som er oversvømmet af tysk grisekød.
Forskellige effekter afspejler sig i noteringen som er ret fladt – prisfaldet skyldes at forårets efterspørgsel blev ramt af de mange nedlukninger i Europa. Prisen på grisen har ikke været nævneværdig påvirket af ASF i Tyskland.
Desværre er vi gået ind i anden bølge af Covid-19 med mange nedlukninger i bl.a. Tyskland og Frankrig. De lande går nu hele vejen, som Danmark gjorde i foråret. Restauranter er lukket, så foodservice segmentet er flyttet hjem til private køkkener, hvortil der sælges færre dyre udskæringer.
Grise må aldrig fodres med rester, og vi skal være specielt påpasselige med udenlandske medarbejdere, som kan have andre vaner og en anden kultur.
Kina er godt i gang med at reetablere deres produktion. Det varer ca. 2-5 år før de er helt klar, og landet er stadig hårdt ramt af ASF.