Husker du at anmelde alle former for arbejdsskade?
Den 1. januar 2020 skete der en lovændring i arbejdsskadeloven, som betyder at mindre skader, uden behandlinger og sygemeldinger, også kan være omfattet af reglerne, og dermed også skal anmeldes. Der er blevet større usikkerhed om, hvor grænsen går for hvornår en arbejdsskade skal anmeldes, og vores anbefaling er derfor at man skal anmelde alle arbejdsskader, hvor der er den mindste risiko for at det kan give varige mén for medarbejderen.
Arbejdsskader skal anmeldes senest 9 dage efter ulykken er sket. Det er arbejdsgiver som har pligt til at anmelde arbejdsskaden. Hvis arbejdsgiveren ikke anmelder arbejdsskaden kan det udløse en bøde til arbejdsgiveren.
Hvis arbejdsskaden bliver anmeldt senere end 1 år efter det er sket, er det ikke sikkert at den tilskadekomne kan få erstatning selvom der er varige mén.
Arbejdsskader skal anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, via EASY på virk.dk.
For at anmelde arbejdsskaden skal du have rettigheder til det (også selvom du er ejer af virksomheden). Hvis det er en personlig ejet enkeltmands virksomhed, er det nemmest at lave anmeldelsen med ejerens personlige NemID.
Når du skal anmelde en arbejdsskade for en medarbejder skal du have følgende oplysninger klar:
- Medarbejderens CPR nr.
- Oplysninger om ansættelsesforhold, og sted, ansættelsesdato, årlige løn, antal fraværsdage i forbindelse med arbejdsulykken, stillingsbetegnelse og erhvervsmæssige status
- Oplysninger om ulykken, beskrivelse af hændelsen, hvad gik galt, hvordan ulykken skete, hvilke legemsdele blev beskadiget og skadens omfang
Forsikring
Det er lovpligtigt for alle arbejdsgivere at have en arbejdsskadeforsikring. Hvis du har det, så overtager forsikringsselskabet sagsgangen når arbejdsskaden er anmeldt. Der kan være behov for at spørge arbejdsgiveren om faktuelle ting i forbindelse med behandlingen af sagen, men som udgangspunkt er det forsikringen som varetager alt i forbindelse med sagen.
Hvis du ikke har en arbejdsskadeforsikring skal du som arbejdsgiver selv betale den evt. erstatning som medarbejderen bliver tilkendt, alle sagens omkostninger og en bøde. Derudover vil du selv være part i sagen.
Du er som ejer (og evt. medarbejdende ægtefælle) ikke omfattet af den lovpligtige forsikring, og det er derfor vigtigt at du også får tegnet en forsikring som dækker dig/jer.